Obesibar™

Sjim06 Sjim05
Sjim04 Sjim03
Sjim02 Sjim01

Voeding = stad Obesitas = stedeling

Vraagstuk Stadsdeel West Amsterdam

Welke culturele strategieën kunnen worden ontwikkeld om overgewicht en Obesitas onder kinderen in Stadsdeel West aan te pakken?

De stedeling heeft de zorg voor zijn eten uit handen gegeven. Technologie maakt het sinds een aantal decennia mogelijk om de exponentieel gegroeide grootstedelijke bevolking van voedsel te voorzien. En meer dan dat: in de westerse wereld hoeven burgers in principe niet meer dan 11% van hun inkomen uit te geven aan voedsel. In deze door technologie gedragen overvloed gaat kwantiteit boven kwaliteit.

Obesitas is een symptoom van onze hedendaagse levenswijze. Het gebrekkige zicht en het onbegrip over de herkomst van voedsel is één van de redenen dat voedingsgerelateerde ziekten als Obesitas zulke schrikbarende vormen aan hebben genomen. Als antwoord op deze problematiek is OBESIBAR ™ in het leven geroepen; een merk dat zich bezig houdt met het herontwikkelen van relaties tussen stedelingen en voeding in de stad. OBESIBAR ™ presenteert voeding als onderdeel van grootstedelijk planologie. OBESIBAR ™ stelt zich tot doel de publieke ruimte ‘eetbaar’ te maken door de openbare ruimte opnieuw in te richten.

Het reanimeren van de verstoorde relatie tussen stedelingen en voedsel is niet eenvoudig; in de recente geschiedenis hebben talrijke filosofen, wetenschappers, architecten, boeren en koks tevergeefs gepoogd het probleem aan de orde stellen. OBESIBAR ™ doet een poging deze relatie te herstellen door nieuwe allianties te smeden tussen betrokken partijen: burgers, overheden, woningbouwverenigingen, voedselproducenten, wetenschappers en winkelketens.